Slagerij van de Weg

Slagerij van de Weg

Afbeelding ​​​​​​​

AMBACHTELIJK SINDS 1928

Topslagerij van de Weg is sinds 1928 gevestigd in Oosterwolde en heeft nu ook vestigingen in Doornspijk, Elburg 't Harde, en Oldebroek.

Opa van de Weg had een winkel die gerund werd door oma. De taak voor de slager was het bezoeken van de klanten om de bestellingen "op te heur'n". Het bestelde werd later bezorgd. Het slachten aan huis was toen de normaalste zaak van de wereld. Dit gebeurde dan ook heel veel. Daarbij werd de slager bijgestaan door de boer en boerin. Het maken van metworst, leverworst, rolpens en balkenbrij was een hele klus. Dit alles was met de hulp van buren en familie een gezellige bezigheid, iets wat in deze tijd ondenkbaar is.

In 1945 werd de slagerij overgenomen door H.v.d.Weg sr. die in 1952 in Oosterwolde een nieuwe slagerij met worstmakerij en slachtplaats liet bouwen. In die jaren nam het werk voor de worstmakerij toe, omdat er steeds meer mogelijkheden ontstonden door modernisering van koeling en machines.

In 1970 is de slagerij overgenomen door H.v.d.Weg jr.. In 1982 volgde de aankoop van de slagerij in Doornspijk en in 1998 de zaak van oom G.v.d.Weg in Elburg. Vanaf die tijd is het slagersleven in een stroomversnelling terecht gekomen.

In 2011 is er ook een vestiging in Oldebroek bij gekomen; deze werd gevolgd door in vestiging in 't Harde die in 2014 is geopend. De trend "van slagerij naar 'eetwinkel" zet door. De gevolgen van de problemen in de veehouderij hebben geleid tot een enorme regelgeving in de slagerij. Ook productkeuringen en analysecertificeringen behoren tot de vaste regelmaat. Ook de herkomst van het vlees en producten moet terug te halen zijn. Wij noemen dat: "van zaadje tot karbonade".
De enthousiaste teams in de verschillende vestigingen staan dagelijks voor u klaar om u van dienst te zijn.

Onze fijne rookworst is met GOUD bekroond tijdens Arnhem Rookworststad 2023.


vijf generaties, vijf vestigingen

'Ook drie kleinkinderen werken inmiddels in het familiebedrijf.'

Bij de nominatie voor de Gelders Familiebedrijven Award 2020 mag Slagerij H. van de Weg zeker niet ontbreken. Inmiddels werkt de vijfde generatie mee in dit familiebedrijf met vestigingen in Oosterwolde, Doornspijk, Elburg, Oldebroek en ’t Harde.

De basis voor het bedrijf werd in 1928 gelegd door petroleumboer, huisslachter en slager opa van de Weg. Zijn zoon Hendrik volgde hem in 1950 op. Na het overlijden van Hendrik in 1970 zette zijn zoon Henk samen met zijn moeder de slagerij voort. Henk was nog maar zeventien jaar en was in opleiding op de slagersvakschool. Een oom van Henk, slager in ’t Harde, leerde hem de kneepjes van het slagersvak. Henk trouwde in 1973 met Rina en samen namen ze de slagerij aan de Zwarteweg in Oosterwolde over. Het slagersvak bleek de juiste keuze voor het prille echtpaar, want zij wisten een toonaangevende slagerij in de regio neer te zetten. De passie voor het slagersvak wisten Henk en Rina over te brengen op hun kinderen. Vier van de vijf zonen en de dochter werken inmiddels in het familiebedrijf. De taken van de vier zonen zijn goed verdeeld over de vijf vestigingen waarbij rekening is gehouden met hun interesse en talenten. Eén zoon koos voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Dochter Magretha is de vliegende keep en wordt door Henk gekscherend 'niet de slavin maar de gravin' genoemd.

De slagerij in Oosterwolde vormt nu de basis van de onderneming. Op deze locatie wordt op maandag gemiddeld zo’n acht stuks rundvee en twintig varkens geslacht. Henk vertelt: “Dit aantal is inclusief de huisslachtingen die we ook doen. Ons rundvee betrekken wij uit de regio; het vlees is afkomstig van Belgische blauwe dikbillen. De geslachte dieren worden in Oosterwolde verwerkt en geschikt gemaakt voor de verkoop in onze vijf slagerijen. We hebben een eigen worstmakerij en rokerij waar we meer dan 20 verschillende soorten worst maken. Zoon Hendrik werkt in de slachterij in Oosterwolde. Zoon Egbert werkt in het filiaal in Elburg, Gerard is het bekende gezicht op ons filiaal in Oldebroek en onze jongste zoon Gerrit-Jan werkt hoofdzakelijk in ’t Harde en op de hoofdvestiging. Inmiddels werken drie kleinkinderen, Lianne, Dian en Elina ook in het bedrijf en volgen ze allemaal de SVO vakopleiding food.”

Foto Cor Sellis | Bron Veluwe koerier

Afbeelding​​​​​​​

Henk en Rina

Afbeelding​​​​​​​

Broers en zus (vlnr Gerrit Jan, Egbert, Magretha, Gerard en Hendrik)

Afbeelding

Neefjes en nichtjes (vlnr Marnick, Rick, Dinand, Lisanne en Grinanda)

Afbeelding​​​​​​​

4 generaties Hendrik (vlnr Hendrik, Henk, Levi en Rick)

Wij slachten nog steeds ons eigen vlees!


Zelf slachtende slager als cultureel erfgoed

'Wij zijn het boegbeeld van de zelf slachtende slager in Nederland'

Slagerij Van de Weg is al sinds 1928 een zelf slachtende slager. Sinds die tijd is er weinig veranderd, wij slachten namelijk nog steeds zelf ons vlees. Sinds juni 2022 is het concept van de zelf slachtende slager bijgeschreven in het netwerk van immaterieel erfgoed.

Dankzij onze eigen slagerij kunnen wij al heel vroeg garanderen dat ons vlees met ambacht en kwaliteit bereid wordt. Nog voor het dier zijn ogen sluit, zorgen wij dat het dier rustig en gezond is. De slacht zelf gebeurt met de hand, zonder al te veel automatisering. Dit zorgt voor een diervriendelijke behandeling en natuurlijk een heel goed eindproduct. 

De ambachtelijke werkwijze van een zelf slachtende slager is een cruciaal onderdeel van regionale voedselvoorziening dat tegenwoordig steeds zeldzamer wordt. Wij zijn trots op onze eigen slachterij en op het feit dat iedereen van Slagerij Van de Weg betrokken is bij de kwaliteit van ons vlees. 

Slagerij Van de Weg is bij het kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland het boegbeeld voor de zelf slachtende slager. Op deze manier willen wij een voorbeeld in Nederland en laten zien dat goed lokaal vlees tegenwoordig ook nog mogelijk is. 


Bron artikel


​​​​​​​


wij moedigen deze bedrijven aan!

         Slagerij van de Weg is met vestigingen in Oosterwolde, Doornspijk, Elburg, 't Harde en Oldebroek een begrip in de regio. Al 5 generaties lang maakt dit familiebedrijf op volambachtelijke wijze de heerlijkste producten.
Uit eigen slachterij, worstmakerij en rokerij komt onder andere de met GOUD bekroonde rookworst. Graag bedienen wij u met onze gezonde en verantwoorde maaltijden uit eigen keuken.
Heeft u een feestje of gezellig avondje? Het beste moment voor onze hapjes en snacks. Of wat dacht u van een mooi opgemaakte salade- of gourmetschotel?