Nieuws


Voor iedereen iets extra's met de Kerst

Bij alle vijf de vestigingen van Slagerij van de Weg staan in de maand december collectebusjes op de toonbank. Met de opbrengst gaat de Voedselbank iets extra’s kopen voor de Kerst voor de klanten van de Voedselbank. Slagerij Van de Weg sponsort zelf ook deze actie. Zij geven een mooie korting bij de aankoop van het vlees.

Doet u ook mee? De Voedselbank hoopt op een mooie opbrengst, zodat iedereen iets extra’s heeft met de Kerst en dankt alvast de gulle gevers voor hun donatie. Meer informatie over de Voedselbank, onder andere de normen om in aanmerking te komen voor een voedselpakket, kunt u vinden op de website van de voedselbank www.voedselbankelburgoldebroek.nl.


Goud met ster voor onze rookworst

Slagerij van de Weg is in de prijzen gevallen met zowel de fijne als de grove rookworst.

De vakwedstrijd Arnhem Rookworststad is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd en werd dit jaar (2020) voor de 46e keer gehouden.

"Wie zijn erg blij dat we de erkenning 'goud met ster' hebben gekreden."

De grove en fijne rookworsten worden op ambachtelijke wijzen in de eigen rokerij in Oosterwolde gemaakt. De rookworsten smaken heerlijk bij stamppotten of als borrelhapje.


Gelders Familiebedrijven Award 2020

Wij zijn vanuit gemeente Oldebroek aangedragen voor Best Gelders familiebedrijf! Wij zijn helaas niet geëindigd bij de laatste zes finalisten.


Vijf generaties, vijf vestigingen

'Ook drie kleinkinderen werken inmiddels in het familiebedrijf.'

Bij de nominatie voor de Gelders Familiebedrijven Award 2020 mag Slagerij H. van de Weg zeker niet ontbreken. Inmiddels werkt de vijfde generatie mee in dit familiebedrijf met vestigingen in Oosterwolde, Doornspijk, Elburg, Oldebroek en ’t Harde.


(Cor Sellis)

De basis voor het bedrijf werd in 1928 gelegd door petroleumboer, huisslachter en slager opa van de Weg. Zijn zoon Hendrik volgde hem in 1950 op. Na het overlijden van Hendrik in 1970 zette zijn zoon Henk samen met zijn moeder de slagerij voort. Henk was nog maar zeventien jaar en was in opleiding op de slagersvakschool. Een oom van Henk, slager in ’t Harde, leerde hem de kneepjes van het slagersvak. Henk trouwde in 1973 met Rina en samen namen ze de slagerij aan de Zwarteweg in Oosterwolde over. Het slagersvak bleek de juiste keuze voor het prille echtpaar, want zij wisten een toonaangevende slagerij in de regio neer te zetten. De passie voor het slagersvak wisten Henk en Rina over te brengen op hun kinderen. Vier van de vijf zonen en de dochter werken inmiddels in het familiebedrijf. De taken van de vier zonen zijn goed verdeeld over de vijf vestigingen waarbij rekening is gehouden met hun interesse en talenten. Eén zoon koos voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. Dochter Magretha is de vliegende keep en wordt door Henk gekscherend 'niet de slavin maar de gravin' genoemd.

De slagerij in Oosterwolde vormt nu de basis van de onderneming. Op deze locatie wordt op maandag gemiddeld zo’n acht stuks rundvee en twintig varkens geslacht. Henk vertelt: “Dit aantal is inclusief de huisslachtingen die we ook doen. Ons rundvee betrekken wij uit de regio; het vlees is afkomstig van Belgische blauwe dikbillen. De geslachte dieren worden in Oosterwolde verwerkt en geschikt gemaakt voor de verkoop in onze vijf slagerijen. We hebben een eigen worstmakerij en rokerij waar we meer dan 20 verschillende soorten worst maken. Zoon Hendrik werkt in de slachterij in Oosterwolde. Zoon Egbert werkt in het filiaal in Elburg, Gerard is het bekende gezicht op ons filiaal in Oldebroek en onze jongste zoon Gerrit-Jan werkt hoofdzakelijk in ’t Harde en op de hoofdvestiging. Inmiddels werken drie kleinkinderen, Lianne, Dian en Elina ook in het bedrijf en volgen ze allemaal de SVO vakopleiding food.”

​​​​​​​

Bron


Prijswinnaars Sinterklaas actie

Namens de ondernemers heeft Gerard van de Weg de prijzen overhandigd aan de winnaars.

 • Van Oene – Oosterwolde 
 • Corien Spronk – Oosterwolde 
 • H. v ’t Hul – Oosterwolde 
 • H. Rietberg – Oosterwolde 
 • MJ. Korenberg – Oosterwolde 
 • H. Spijkerboer – Oosterwolde 
 • MW. Steert – Oosterwolde 
 • J. van de Vegte – Kamperveen 
 • B. Doornewaard – Oldebroek 
 • A. Dickhof – Oldebroek

Wij zijn sponsor van tennisvereniging OldebroekTopslagerij Van de Weg nieuwe bordsponsor KV Elburg

Topslagerij Van de Weg is de nieuwe bordsponsor van KV Elburg. Het bord hangt al een tijdje langs het korfbalveld op het Burg. Bode sportpark maar op 25 september werd het sponsorcontract getekend. 

Voorzitter van de sponsorcommissie Dick van den Berg overhandigde als dank een fraai boeket bloemen. 

Sinds begin 1928 is slagerij Van de Weg een familiebedrijf en een begrip in de regio. De slagerij beschikt over een eigen slachterij, worstmakerij en rokerij waar de heerlijkste producten bereid worden. 

Uit de eigen keuken komen de lekkerste snacks en hapjes. Ook voor gourmetschotels bent u bij Van de Weg aan het juiste adres. 

Slagerij Van de Weg heeft vijf vestigingen waar het assortiment op vol ambachtelijke wijze wordt bereid.

Slagerij Van de Weg is in Elburg gevestigd in winkelcentrum De Vrijheid. 


GOUD met ster voor onze rookworst; grof en fijn

november 2019

Ieder jaar heeft onze organisatie Topslager een onverwachte rookworstkeuring. 
Ook dit jaar mochten wij een mooie beloning ontvangen naar aanleiding van deze keuring.

In onze eigen worstmakerij maken wij meerdere keren per week verse rookworst. En roken deze op ambachtelijke wijze in onze eigen rokerij.

Bereiding:  ca. 15 minuten wellen in warm water tegen de kook aan of meegaren op bijvoorbeeld de stamppot en de aardappelen.
Topslagerij Van de Weg nieuwe bordsponsor KV Elburg

Topslagerij Van de Weg is de nieuwe bordsponsor van KV Elburg. Het bord hangt al een tijdje langs het korfbalveld op het Burg. Bode sportpark maar op 25 september werd het sponsorcontract getekend. 

Voorzitter van de sponsorcommissie Dick van den Berg overhandigde als dank een fraai boeket bloemen. 

Sinds begin 1928 is slagerij Van de Weg een familiebedrijf en een begrip in de regio. De slagerij beschikt over een eigen slachterij, worstmakerij en rokerij waar de heerlijkste producten bereid worden. 

Uit de eigen keuken komen de lekkerste snacks en hapjes. Ook voor gourmetschotels bent u bij Van de Weg aan het juiste adres. 

Slagerij Van de Weg heeft vijf vestigingen waar het assortiment op vol ambachtelijke wijze wordt bereid.

Slagerij Van de Weg is in Elburg gevestigd in winkelcentrum De Vrijheid. 


Certificaten Topslager van de Weg

Maandag 23 september 2019

Volgens de richtlijnen van Topslager worden wij elk jaar onaangekondigd gekeurd. Zo ook dit jaar weer. Met trots mogen wij zeggen dat alle onderdelen zoals hygiëne, vakmanschap, onderhoud en versheid van de vleesproducten aan alle eisen voldoen. 

Ook het rundergehakt en onze grillworst werden getest op kwaliteit, versheid en hygiëne door Diversey Consulting. Beide zijn uitstekend bevonden.

Voor het jaar 2019-2020 mogen wij dus het recht verdient om onszelf Topslager te mogen noemen!

Egbert 25 jaar in het vak

Egbert is al 25 jaar slager! Dit werd natuurlijk gevierd in de winkel.


Geslaagden

Maandag 17 juni 2019

Afgelopen maandag 17 juni hebben Kees en Rick hun slagersdiploma in ontvangst mogen nemen.
Goed gedaan jongens!

Dat is een felicitatie waard! Feliciteer Kees en Rick via facebook >>


Artikel in 'Vleesmagazine'

Artikel 'Vleesmagazine' mei 2019

Topslagerij Van de Weg op de Noordwest-Veluwe heeft een klantenpotentieel van zo’n 25.000 consumenten. De slagerij heeft er vijf vestigingen, met het kloppend hart in Oosterwolde. Daar staat de slachterij. Gepassioneerd vakmanschap, aandacht voor de klant en korte en directe lijnen maken de slagerij tot een succes. ‘En onze vader, hij heeft ons altijd alle ruimte gegeven.’ Bron: Vleesmagazine

De broers Gerard, Hendrik en Gerrit-Jan zijn de eigenaren van Topslagerij van de Weg in Oosterwolde en omgeving. In januari 2018, op de 65e verjaardag van hun vader Henk, sloegen de broers spijkers met koppen. Ze namen het bedrijf over. Dat klinkt bijna als een putsch, maar het was geheel vrijwillig; vader Henk telde zijn zegeningen en zag dat het goed was. Sindsdien is hij nog op de achtergrond aanwezig, maar hij laat het bestieren van de slagerij, die hij op zijn beurt van zijn vader en grootvader overnam, aan zijn zonen over. Inmiddels timmert ook de vijfde generatie Van de Weg mee aan het familiebedrijf. Lees het hele artikel >>

Winaar puzzel 'Woon'

Dinsdag 28 mei 2019

In elke uitgave van de 'Woon' van Kok en Heijkamp makelaars staat een puzzel die opgelost moet worden. Onder de juist ingevulde puzzels wordt er iemand uitgetrokken die een leuke prijs wint.

Deze maand stonden wij met een leuk artikel in de 'Woon' en daarom hebben wij een heerlijke vleesschotel t.w.v. € 50,- beschikbaar gesteld. Dinsdag 28 mei heeft de prijswinaar haar prijs in ontvangt genomen. Wij feliciteren de prijswinnaar met de vleesschotel!

Lees hier het artikel >>


Bedrijfskleding

Deze zomer zijn wij gekleed in onze rood wit geblokte blousjes, een frisse zomerlook!
Van vee naar vlees

Artikel 'Woon' april 2019

Van vee naar vlees. Een proces waar de drie broers Henrik, Gerard en Gerrit-jan van de Weg alles van weten. De eigenaren van Slagerij van de Weg werken al jaren samen aan hun gezamelijke passie: vlees.

Nieuwsgierig naar het verhaal achter het overheerlijke vlees uit hun winkels, stappen we binnen bij de slachterij in Oosterwolde. Het onthaal is royaal: koffie met gehaktbal-len. Gerard leidt ons enthousiast rond. “Hier komt het vee op maandagmorgen aan”, wijst hij. Twee gescheiden hok-ken - één voor het rundvee en één voor de varkens - zijn al in gereedheid voor de volgende slachting. “Het vee komt van vaste mesters”, vervolgt hij. “Het rundvlees, dat afkomstig is van Belgische blauwe dikbillen, komt uit de regio. Omdat we al zo’n 20 jaar met deze mesters samenwerken, weten zij precies welk vlees we het liefst hebben.” Lees verder >>


Prijswinnaars voorjaarsactie van ondernemers Oldebroek

In Oldebroek werden de prijzen uitgereikt aan degene die met de voorjaarsactie hadden meegedaan. Er werden zegels uitgegeven die geplakt konden worden op de bijhorende kaarten.

De ondernemersverenging in Oldebroek pakte groots uit, zo werden er vele mooie prijzen beschikbaar gesteld. De gelukkigen werden blij verrast door de voorjaaractie commissie; Gerard van de Weg en Henriëtta van Heerde-Vaessen. De prijswinnaars zijn; 1e prijs 1 minuut gratis winkelen bij Coop: Mevr. W. Duitman Oldebroek, 2e prijs Kinderfeest voor 10 personen bij Het Buitencentrum: Mevr. M. Bakker Oldebroek, 3e prijs boodschappenpakket van de Boni: Mevr. J. Fransman Doornspijk, 4e prijs Kappersbon van Marjanne’s kapsalon: Dhr. Spronk Oldebroek, 5e prijs cadeaupakket van Voor jou: Mevr. E. van Dorp Oldebroek, 6e prijs voorjaarsmand Bon Ami: Mevr. Schuld Oldebroek, 7e prijs Wijnpakket Herkert topslijter: Mevr. F. Zoet Oldebroek.

De ondernemersvereniging kijkt terug op een succesvolle actie en blijft steeds actief bezig om het voor klanten gezellig en aantrekkelijk te maken.


‘Vlees geeft kracht’ bij Topslagerij van de Weg.

Persbericht 13 maart 2019

OLDEBROEK / ’t LOO – Zaterdag 8 december heeft de heer Gerard Van de Weg van Topslagerij Van de Weg uit Oldebroek zijn handtekening gezet onder een nieuw drie jarig sponsorcontract met de ATB Vereniging Oldebroek.

Topslagerij van de Weg met vestigingen in ’t Harde, Oosterwolde, Oldebroek, Doorspijk en Elburg vindt het belangrijk dat een fietsvereniging als ATB Vereniging ook financieel gezond is. Wij helpen daar dan ook graag aan mee aldus Gerard Van de Weg. De enthousiasme van de vrijwilligers maakt mij ook enthousiast. We zeggen in de zaak altijd: “Vlees geeft kracht”. Dat is wat fietsers ook zeker nodig hebben. Voor de kerst hebben we een uitgebreid assortiment om weer op krachten te komen.

Arie bedankte Gerard Van de Weg voor zijn jarenlange sponsoring en hoopt de sponsoring nog jaren voort te zetten.Bordsponsor Topslagerij Van de Weg verlengt bij Elburg SC

Persbericht 14 maart 2019

Elburger SC is tot een overeenkomst gekomen met Topslagerij Van de Weg voor de verlenging van het bordsponsorcontract. Slager Henk van de Weg tekent het contract samen met Laurens van t’ Oever van de sponsorcommissie.

Topslagerij Van de Weg
Sinds begin 1928 is slagerij Van de Weg een familiebedrijf en een begrip in de regio. De slagerij beschikt over een eigen slachterij, worstmakerij en rokerij waar de heerlijkste producten bereid worden. Op dit moment heeft de slagerij al 5 vestigingen in de regio.

Bijna alle worstsoorten en vleeswaren komen uit eigen worstmakerij. De worstsoorten en vleeswaren worden hier op ambachtelijke wijze bereid. En op natuurlijke wijze gerookt. Dit zorgt voor een heerlijke smaak.

Slagersnieuwtje
Dat deze slager lekkere worst heeft dat wisten wij, want hij was de leverancier van de afgelopen worstenactie. Maar ze hebben ook nog eens de Grote Grillworsttest 2019 gewonnen. Op 12 februari ontving deze slager de bijbehorende prijs uitgereikt door 24-Kitchen chef én juryvoorzitter Hugo Kennis in het Van der Valk Hotel in Tiel. Met recht mogen wij Topslagerij Van de Weg de worstenkoning van de regio noemen.


Finalisten lustrumeditie Grote Grillworsttest bekend

Persbericht 25 januari 2019

Op donderdag 24 januari vond de eerste KNS-vakwedstrijd van het jaar plaats: de Grote Grillworsttest. Vier bevlogen juryleden hebben bijna 100 inzendingen gekeurd en beoordeeld op in- en uitwendig aanzien en kleur, aanzien snijvlak, geur en smaak, samenstelling en consistentie. Elke worst is onder de loep genomen door de jury. Op basis van de keuring door de vakkundige jury zijn de 10 finalisten bepaald.

De jury bestaat dit jaar uit Hugo Kennis, tv-kok en worstliefhebber, branche erkende meesterslager Wouter van de Veen die net als het andere jurylid Nathan Burggraaf gecertificeerd keurmeester vanuit het Expertisecentrum voor het Slagersambacht is. Ook de winnaar van vorig jaar, Keurslager Han Braamskamp, had zitting in de jury.

Finalisten
De winnaar wordt bekend gemaakt op 12 februari tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Dit zijn de finalisten van de Grote Grillworsttest 2019 (op alfabetische volgorde op basis van achternaam):

 • Bergerslag Keurslager, Staphorst
 • Ambachtelijke Slagerij H.H. Duijn, Santpoort Noord
 • Kwaliteitsslagerij Jos Huisman, Deventer
 • Slagerij Martin Meijer, Lekkerkerk
 • Slagerij Jan de Rooij, Berkel & Rodenrijs
 • Sandersvers, Enschede
 • Slagerij Bas Ultee, Oudewater
 • Uw slager Marco Veenema, Soest
 • Topslagerij Van de Weg, Oosterwolde
 • Frank en Marleen van der Zande keurslager, Halsteren

Nationale vakwedstrijd slavakto 2018

Tijdens de vakwedstrijden die op 5 en 6 november werden gehouden op de Nationale Slagersvakbeurs in Utrecht, zijn de producten van  Topslagerij van de Weg bekroond met 5x Goud en 5x goud met Ste.
Goud; rookworst - kookworst anders - rookworst fijn - smulrol - kookworst
Goud met Ster; kookworst - kip kaas grillworst (senio en junior) - balkenbrij (senior en junior)

De producten werden gekeurd door een vakkundigge jury bestaand uit docenten van de slagersvakschool en oud-slagers. Er werd gekeurd op uiterlijk, geur, kleur en vooral de smaak. "Wij zijn erg blij met de prijs" zei een trotse Gerard.

Wij zien u graag in onze winkel om de bekroonde en andee productente komen proeven!


Vakwedstrijd Arnhem Rookworststad

Dit jaar werd er in Arnhem voor de 44e keer de nationale slagersvakwedstrijd Arnhem Rookworststad gehouden.
Het behalen van een onderscheiding is een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van een ambachtelijke specialist. Een team van deskundige juryleden keuren de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Goud voor klasse rookworst fijn
Goud voor specialiteit

Vernieuwd sponsorcontract voor S.V. 't Harde

't HARDE - Zaterdag 1 september heeft de heer G. J. Van de Weg van Topslagerij Van de Weg uit ’t Harde, Oosterwolde, Oldebroek, Doorspijk en Elburg zijn handtekening gezet onder zijn nieuwe sponsorcontract bij S.V. ’t Harde. Topslagerij Van de Weg is al jaren aan S.V.  ’t Harde verbonden als trouwe bordsponsor. Deze bordsponsoring is met het nieuwe contract geupgrade naar Plus-sponsoring. Naast sponsor is de kwaliteitsslagerij ook aan de vereniging verbonden als leverancier. Afgelopen winter werd zelfs de samenwerking aangegaan in de vorm van een snert-worst-gehaktballen-verkoopactie. Deze zeer succesvol verlopen actie zal de komende jaren worden herhaald. De sponsorcommissie van S.V. ’t Harde bedankt Topslagerij Van de Weg dan ook zeer hartelijk voor deze mooie sponsoring. Als dank werd de sponsor een fraai boeket aangeboden.


Bron: www.bottercourant.nl


Grote Grillworst test 2018

Bij 'De Grote Grillworst test 2018' in februari 2018 behaalden wij een eervolle vermelding voor onze grillworst.

Opnieuw stersponsor VSCO'61

Wij zijn opnieuw stersponsor van VSCO'61! Blijf op de hoogte van de vereniging op www.vsco.nl


Proclamatie

Wij hebben een proclamatie gekregen voor al onze producten die met goud bekroond zijn!
Uiteraard zijn wij hier erg trots op.

Nieuwe bus

Wij rijden tegenwoorden met de bus die je ziet op de foto hiernaast. Het geeft weer een frisse uitstraling van ons bedrijf en is tevens zuiniger in verbruik.

Nieuwe koelwagen

Wij hebben sinds kort een nieuwe koelwagen. U kunt deze huren icm met barbecuevlees, om het vlees koud te houden. Erg geschikt voor wanneer u een barbecue heeft voor grote partijen. Vraag naar de huurvoorwaarden in onze winkel in Oosterwolde.

Sponsoring

De Hullen
Wij hebben de bus voor zorgcentrum 'De Hullen' uit Oldebroek gesponsord.
Deze bus is van de Stichting Vrienden van De Hullen. Zie foto.

ESC
Wij sponsoren nu ook de lokale voetbalclub ESC, in Elburg.

Kampioen ‘Worstmakerij Noord-Nederland’

Vianen, 21 januari 2013

Tijdens de Jaarvergadering van Het Worstmakersgilde op 21 januari 2013 is Slagerij van de Weg door astronaut André Kuipers gekroond tot ‘Kampioen worstmakerij Noord-Nederland’. Vele collega’s en vakgenoten waren hierbij aanwezig.

Vakman
Zoals het een vakman betaamt, geeft Slagerij van de Weg de exacte receptuur van zijn topproducten niet prijs! Wel benadrukt Slagerij van de Weg dat men in de worstmakerij uiterst zorgvuldig te werk gaat. Zo is de worstmakerij ingericht volgens alle moderne eisen op het gebied van voedselveiligheid. Verder verwerkt men uitsluitend kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, kruiden en specerijen.

Het Worstmakersgilde
Net als bijna 200 collega-slagers is Slagerij van de Weg aangesloten bij Het Worstmakersgilde. De rode draad door de formule is authentiek vakmanschap. Heel regelmatig nemen de ondernemers op regionaal niveau een kijkje in elkaars worstmakerij. Zo wordt men continu gevoed met nieuwe recepturen en bereidingswijzen. Het resultaat ziet u in de toonbank: een groots assortiment smaakvolle vleeswaren, worst, traiteur en vleesspecialiteiten.

Onafhankelijke keuring
Het afgelopen jaar is Slagerij van de Weg diverse keren onverwachts gekeurd. Diverse producten – zowel vleeswaren, worst als ook traiteurartikelen zijn door een vakjury beoordeeld op o.a. geur, smaak en versheid. Bovendien heeft TNO Voeding deze producten microbiologisch gekeurd. Goed om te weten is dat de Gildeslager niet alleen staat voor smaakvolle, maar ook voor veilige en gezonde vleesproducten.

Onze kampioen stier Nika de Beauraing

Tijdens de veekeuring in Hulshorst werd stier Nika de Beauraing van 13-3-06 kampioen in zijn rubriek. Een mooi resultaat!

Vier keer GOUD

Oosterwolde – Niet één, niet twee, niet drie, maar VIER keer goud. Dat is het resultaat van de onaangekondigde keuring door Het Worstmakers Gilde bij Slagerij van de Weg. Een prachtig resultaat voor vier huisgemaakte specialiteiten van dit familiebedrijf.


Slagerij van de Weg staat al jaren goed bekend in de regio en is met een vader en vier zoons een waar familiebedrijf. Onlangs is de vierde vestiging geopend in Oldebroek, waar inmiddels de straatwerkzaamheden zijn afgerond. Slagerij van de Weg is een ambachtelijke slager met huisgemaakte producten, een eigen worstmakerij en een eigen slachterij. ‘En dat is bijzonder’, aldus Gerard van de weg, ‘want er zijn nog maar iets meer dan honderd zelfslachtende slagers in Nederland’.

Op dit moment heerst er een feestelijke sfeer bij Slagerij van de Weg, want met maar liefst vier eigengemaakte producten haalden zij een Gouden Oorkonde binnen. ‘Wij zijn aangesloten bij de Stichting Het Worstmakers Gilde en twee keer per jaar doen zij een onaangekondigde keuring. Wij zijn er heel trots op dat wij met ons Bourgondisch Gebraad, onze leverworst, onze fijne rookworst èn onze Gelderse Balkenbrij goud hebben gewonnen’.

Het Worstmakers Gilde controleert de producten op wel vijftig verschillende punten waaronder kwaliteit, smaak, consistentie en snijbaarheid. Daarnaast heeft het Gilde de doelstelling om innovatie binnen het slagersvak te stimuleren. Binnenkort valt de Gouden Oorkonde te bewonderen in de winkel. ‘ Wij hebben echt een passie voor worst maken’, aldus Van de Weg.
U vindt Slagerij van de Weg in Oosterwolde, Elburg, Doornspijk en Oldebroek.


Doornspijkse kaas opnieuw topper

Opnieuw is een Doornspijkse kaas uitgeroepen tot de beste kaas van Noord, Oost en Midden Nederland in haar klasse. Bereider kaasboerderij Van Zeeburg: “Eigenlijk is onze koe de winnares. Boerenkaas is de enige Nederlandse kaas welke in harmonie met de natuur moet zijn wil ze scoren. Dit omdat er geen toegevoegde kleur-, geur- of smaakstoffen in de kaas zitten. De natuur moet zelf voor deze ingrediënten zorgen. Noem het puur.” Gepassioneerd vertelt de boer verder: “Nadat we de koeien ’s morgens uit de wei hebben geroepen gaan we ze melken. Van deze melk wordt daarna direct, zonder te verhitten, kaas gemaakt. Zo worden de natuurlijke ingrediënten van deze melk volledig doorgegeven aan de kaas”.

De professionele jury beoordeelt de kazen op honderd punten. De keurmeesters snijden de kaas door en nemen een boormonster om te proeven. Een goede kaas heeft zo’n vijftien tot twintig ronde ogen van zo’n centimeter groot. De smaak telt dubbel mee in de eindscore. Deze moet sprankelend, krachtig en fruitig zijn met een goede nasmaak.

Belangrijke vraag is natuurlijk wat het geheim van een goede kaas is. “We bereiden sinds 1977 boerenkaas waarbij er uiteraard veel veranderd is, maar het ambacht is onveranderd gebleven. Het geheim heeft voor een groot deel te maken met onze in de wei grazende koeien. Tegen de trend in worden onze koeien verplicht om buiten te lopen en zo veel gras te eten. Onze koeien zien dit overigens niet als een verplichting hoor!”

Nederland heeft als kaasland een eeuwenlange reputatie hoog te houden. Boerenkaas maakt hierbij nog ongeveer vier procent uit van de totale hoeveelheid kaas in ons land. Sinds enige jaren wordt boerenkaas door de Europese Unie beschermd en erkend als een zogenaamde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De Europese Unie kent een GTS label toe om producten voor namaak te behoeden welke volgens een bepaalde traditie bereid worden. Deze kaas is alleen verkrijgbaar in onze vestiging in Oldebroek.


Oud Nieuws

Persbericht 19 februari 1946

BIJNA EEN KOE.
OOSTERWOLDE. Door de slagerij H.v.d.Weg werd dezer dagen een varken geslacht door den veehouder J.v.d.Berg, dat schoon 730 halve kilo's woog. Er zat niet minder dan 35 kilo reuzel in. Het spek was 20 cm dik.Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.